Over het wijnhuis
Cantine Cellaro is de bijzondere coöperatie achter het label Lumà, gelegen in het westelijke deel van Sicilië. De coöperatie heeft maar liefst zo’n 1000 leden, die in totaal zo’n 1700 hectare wijngaarden bewerken. Bij wit is grillo de belangrijkste lokale druif, bij rood zijn dat nero d’avola en nerello mascalese.
Wijngaard en regio
De wijngaarden liggen op een hoogte van 300 tot 600 meter in de omgeving van het Lago Arancio. Dat is in de buurt van de plek die ooit bekend werd door de beroemde Marsala. Maar tegenwoordig worden hier fraaie droge wijnen gemaakt, deels van dezelfde druiven als Marsala. Cantine Cellaro heeft van het gebruik van lokale druiven zijn specialiateit gemaakt.
Vinificatie
De wijn ondergaat een lange gisting op de schillen, om hem veel karakter te geven. Daarna volgt een malolactische gisting op vat, gevolgd door een rijping op vat, om de wijn af te ronden.
Geur
In de neus aroma's van rood fruit, balsamico, tabak, leer, pruimen en vanille.
Smaak
Een soepele elegante rode wijn met veel finesse. Vol sappig fruit, specerijen en toast. Zacht en puur met fijne zuren en lichte tannine.
Serveren bij
Uitstekend bij Italiaanse gerechten zoals pastagerechten met paddenstoelen of gestoofd rundvlees, lamskarbonades, licht belegen kazen.
Land: | Italië |
Regio | Sicilia |
Subregio/Classificatie: | Terre Siciliane IGT |
Wijnhuis: | Cantine Cellaro |
Wijnsoort: | Rode Wijn |
Druivenras: | Nerello Mascalese |
Jaargang: | 2022 |
Alcoholpercentage: | 13.5% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 16-18 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Nee, wel vegan friendly |