Over De Nada
In 2018 bestond NIUS 15 jaar. Om dat te vieren is de NIUS de Nada ontwikkeld. De Nada betekent “graag gedaan”, in eerste instantie bedoeld om alle trouwe NIUS drinkers te bedanken. Deze wijn bleek echter zo’n succes te zijn, dat de wijn een vaste waarde in het assortiment is geworden.
Het is ook een cadeautje van Moeder Natuur: het perfecte droge mediterrane klimaat in de heuvels van het Spaanse Jumilla heeft bestrijdingsmiddelen overbodig gemaakt.
Wijngaard & Regio
Als de natuur voor de juiste omstandigheden zorgt, dan ontstaan als vanzelf de natuurlijkste wijnen. De oude wijngaarden in het binnenland bij Alicante zien er anders uit dan andere wijngaarden in de rest van het land. Het is er warm, droog, er valt nauwelijks regen, waardoor de planten verder uit elkaar staan. De druiven hoeven hier niet bespoten te worden om schimmel en rotting te voorkomen, en kunnen zo in alle rust zonnebaden en werken aan hun diepe paarsrode kleur.
Vinificatie
De druiven worden eind september, begin oktober handmatig geoogst. Voor extra extractie van kleur en aroma’s, worden de gekneusde druiven 48 uur op 5˚C “ingeweekt”. Vervolgens vindt de gecontroleerde vergisting plaats op 25˚C gedurende 12-15 dagen in rvs tanks. Deze wordt gevolgd door de verzachtende melkzuurgisting en rijping van 4 maanden op medium getoast Frans en Amerikaans eiken vaten.
Geur
In de neus aroma's van vanille, butterscotch, rijp zwart fruit, kruiden en chocola.
Smaak
De wijn is sappig, mondvullend met aroma's van rijpe kersen, zwarte bessen, chocola, gecombineerd met specerijen De wijn heeft zachte tannines en een lange, volle, fluweel zachte afdronk.
Serveren bij
Lekker bij alle soorten vlees en gevogelte, pasta’s en zachte jonge kazen.
Land: | Spanje |
Regio | Murcia |
Subregio/Classificatie: | DO Jumilla |
Wijnhuis: | Nius |
Wijnsoort: | Rode Wijn |
Druivenras: | Monastrell, Syrah, Petit verdot, Tempranillo |
Jaargang: | 2021 |
Alcoholpercentage: | 14.5% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 16 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Nee |